Bästa Kamera Mobil 2024 – Stort test av 20 modeller

I en av världens största teknikkanaler på YouTube, har MKBHD även känd som Marques Brownlee genomfört sitt årliga blindtest av kameror av Bästa Kamera Mobil 2024 på smartphones. Han utsåg Bäst i Test på mobilen med bäst kamera baserat på foton som tagits. Testet inkluderade 20 smartphones i en kamp utan varumärkeslogotyper och täckte tre fotografiområden: dagtid, låg ljusstyrka och porträttläge. Miljoner tittare röstade på sina favoritbilder, och ett ELO-rankningssystem användes för att välja de slutgiltiga vinnarna.

Om du vill kolla på videon istället för att läsa finns den nedan

Detta test omfattade 20 av marknadens bästa smartphonekameror där de tävlade i tre fotografiområden: dagtid, låg ljusstyrka och porträttläge. Bilderna var anonymiserade och allmänheten bjöds in att rösta på sina favoriter.

Bästa mobilkamera dagsljus

Under dagtidstestet stod Google Pixel 7A som segrare, följt av Pixel Fold och OnePlus Open. Överraskande nog hamnade iPhone 15 sist i denna kategori. Pixel 7a vann med sin neutrala färgbalans och exakta exponering, vilket visade att en trogen återgivning av verkligheten är avgörande.

Bästa mobilkameran i mörker

I låg ljuskategorin vände iPhone 15 Pro på steken och kom först, vilket var en markant förbättring jämfört med dess prestation under dagtidsfotografering. Pixel 8 Pro och Pixel 7A tog andra och tredje plats, vilket bekräftar att både Apple och Google är starka konkurrenter inom låg ljus-fotografering.

Vinnare av porträttbilder

När det gällde porträttfoton, steg Pixel 8 Pro fram som vinnare, med Samsung Z Fold 5 och iPhone 15 Pro på andra och tredje plats. Pixel 8 Pro utmärkte sig med sin subtila bokeh-effekt och naturliga separation av motiv.

Bäst i test Google Pixel 7

Genom att räkna samman genomsnittsbetygen från alla tre kategorier var det Pixel 7 som hade det högsta genomsnittliga betyget, med Pixel 8 Pro och Pixel Fold på andra respektive tredje plats. Pixel 7 tilldelades även ’Prisvärdhet” -utmärkelsen för att ha flest röster per spenderad dollar.

Många olika faktorer att räkna in

Värdens slutsats var att även om Pixel-telefonerna dominerade testet, finns det många andra aspekter på en smartphonekamera som inte ingick i detta test, såsom autofokushastighet, användargränssnitt eller videokapaciteter. Han noterade också att ljusare bilder generellt presterade bättre än mindre ljusa. Vi rekommenderar även att läsa testet av Pixel 8

Kampen mellan Pixel och Iphone

Sammanfattningsvis visar årets MKBHD-test att Pixel fortsätter att dominera inom låg ljus- och porträttfotografering, medan iPhone 15 Pro gör stora framsteg inom låg ljus-fotografering. Det är viktigt att beakta flera faktorer som autofokushastighet, användargränssnitt och videokapacitet vid valet av smartphone, utöver bara fotoprestanda i olika ljusförhållanden.

1Bäst i test
Google Pixel 7

Bäst och mest prisvärda mobil kameran. Solklar vinnare och är mycket billig när man kollar på prislappen

2Plats 2 av 20 totalt
Google Pixel 8

Toppbetyg i flera av MKBHDs tester

3Bäst i lågt ljus
Iphone 15 Pro

Vinnare kategorin bästa foton i mörker

4Plats 3 av 20
Pixel Fold

Pallplats på plats 3 av 20 med toppbetyg i flera kategorier