Så återställer du borttappade filer på din smartphone

Att förlora eller radera filer på en smartphone kan vara en frustrerande upplevelse, oavsett om det handlar om viktiga dokument, minnesvärda foton eller värdefulla kontakter. Lyckligtvis finns det metoder för att återställa dessa borttappade filer. Denna guide går igenom hur du kan återfå raderade eller förlorade filer på din smartphone, med hjälp av både inbyggda verktyg och tredjepartsapplikationer.

Steg 1: Kontrollera ”Nyligen raderade” mappen

Många smartphones, inklusive iPhones och vissa Android-enheter, har en ”Nyligen raderade” mapp där raderade foton och videor hålls i en begränsad tidsperiod innan de permanent raderas.

Steg 2: Använd inbyggda återställningsverktyg

  • För Android: Google Drive kan användas för att återställa kontakter, kalenderhändelser och även vissa appdata, förutsatt att du har aktiverat synkronisering.
  • För iPhone: Använd iCloud eller iTunes för att återställa din enhet från en tidigare säkerhetskopia.

Steg 3: Tredjeparts återställningsappar

Det finns flera pålitliga tredjepartsappar som kan hjälpa dig att återställa förlorade filer. Några populära alternativ inkluderar Dr.Fone, EaseUS MobiSaver och DiskDigger för Android. Var noggrann med att välja en app som är pålitlig och har goda recensioner.

Steg 4: Återställning via datorprogram

För mer omfattande återställningsbehov kan du ansluta din smartphone till en dator och använda dedikerad programvara som FonePaw eller Tenorshare UltData.

Steg 5: Kontakta tillverkaren

Om du inte lyckas återställa dina filer på egen hand, kan du överväga att kontakta din smartphones tillverkare eller en professionell dataräddningstjänst.

Viktiga tips att komma ihåg

  • Sluta använda din smartphone omedelbart efter att du insett att filer har gått förlorade för att undvika att skriva över data.
  • Regelbundna säkerhetskopior till molntjänster eller en extern enhet kan förhindra framtida datarörlust.
  • Vissa metoder för dataåterställning kan kräva root-åtkomst till din enhet, vilket kan vara riskabelt och upphäva garantin.

Det behöver inte vara kört

Att förlora filer på din smartphone behöver inte vara slutet på världen. Med rätt verktyg och metoder kan du ofta återställa de flesta, om inte alla, av dina förlorade data. Kom ihåg att regelbunden säkerhetskopiering är nyckeln till att skydda dina värdefulla data på lång sikt.

Vanliga frågor

Var finns papperskorgen i mobilen?

På en mobiltelefon, särskilt en smartphone, kan ”papperskorgen” fungera lite annorlunda jämfört med en dator. För iPhone-användare finns en ”Nyligen raderade” mapp i Foto-appen där raderade bilder och videor hålls i 30 dagar innan de permanent raderas. För Android-enheter varierar förekomsten av en papperskorgsfunktion beroende på tillverkare och modell. Vissa tillverkare erbjuder en liknande funktion för foton och videor i deras Galleri-app. För andra filtyper finns det generellt sett inte en inbyggd papperskorg på Android-enheter, och raderade filer kan inte återställas utan en tredjeparts återställningsapp.

Fråga 2: Var hittar jag nedladdade filer på Android?

För att hitta nedladdade filer på en Android-enhet:
Öppna appen ”Filer” eller ”Mina Filer”, beroende på din enhets tillverkare.
Inom denna app, leta efter en mapp som heter ”Nedladdningar” eller ”Download”. Det är här de flesta nedladdade filer hamnar som standard.
Om du inte hittar dina filer där, kan du använda sökfunktionen inom appen för att söka efter specifika filnamn eller filtyper.
Kom ihåg att olika enheter och versioner av Android kan ha något olika gränssnitt och benämningar, men i de flesta fall bör du kunna hitta dina nedladdade filer genom att följa dessa steg.